Linoleum - istoria si caracteristicile

Istoria pardoselilor din linoleum natural


Devenit in decursul timpului unul dintre cele mai utilizate materiale de acoperire pentru pardoseli, linoleumul a fost inventat de catre englezul Frederick Walton, in anul 1860.

In 1863 Frederick Walton a si brevetat pardoselile din linoleum, devenind astfel primul strat elastic de acoperire a pardoselii, material ce este utilizat pentru pardoseli si in zilele noastre.

La inceput, Walton si-a numit inventia “Kampticon”, o denumire in mod deliberat apropiata de Kamptulicon, numele unei pardoseli existente, dar a schimbat-o curand in Linoleum, termen derivat din cuvintele latinesti linum (“in”) si oleum (“ulei”).

Prima fabrica s-a deschis in 1864 in Staines, langa Londra, langa raul Thames, devenind cunoscuta la nivel mondial sub denumirea „Staines Lino”.

Pana in 1892, linoleumul a fost fabricat doar intr-o culoare numita maro natural. Odata cu popularitatea crescanda, a fost produs si in rosu, albastru, gri, alb si verde, prin introducerea optiunii de modele multicolore. Inainte de Primul Razboi Mondial, printr-un proces similar cu imprimarea matasii, in Anglia au fost fabricate acoperiri cu modele si ornamente.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, produsul era deja recunoscut ca o varianta de acoperire generala pentru podele. Incepand din 1970, odata cu aparitia de noi optiuni de materiale sintetice pentru pardoseli, cu costuri mai mici decat linoleumul, a existat o scadere a cererii.

Acest trend nu a durat mult pentru ca din anul  1973, odata cu criza petrolului, costul materiilor prime necesare fabricarii acoperirilor sintetice a crescut semnificativ, transformand linoleumul intr-o optiune viabilă din punct de vedere economic. De atunci, linoleumul a devenit un material agreeat permanent ca optiune pentru acoperirea podelelor, concurand cu materiale de origine sintetica si mentinandu-si intotdeauna integritatea ca material organic din materii prime naturale.

Merita amintit ca unul dintre utilizatorii importanti de linoleum a fost multa vreme Marina SUA, care dorea un material rezistent pentru acoperirea puntii navelor de razboi.

Linoleum este prezent in diferite cladiri istorice din intreaga lume, cum ar fi cantina inchisorii din Alcatraz, din San Francisco, California, Kremlinul din Moscova, Casa Alba din Washington DC, Parlamentul german, Palatul Buckingham din Londra, Casa Annei din Amsterdam, Universitatea Sorbona din Paris.


Despre linoleum


  • Ce este Linoleumul?

Linoleumul este un material de finisaj, organic, produs din materii prime naturale intr-un proces cu impact redus asupra mediului. Componentele lui le regasim in proportie de peste 98 % in natura.  


  • Din ce este compus linoleumul?

Compoziția linoleumului include ingrediente precum: ✓ Uleiul de seminte de in (actioneaza asupra linoleumului ca un produs de legare intre toate materialele prin reactia cu aerul) ; ✓ Rasina de pin (confera linoleumului proprietatile sale mecanice) ✓ Faina de lemn (un deseu din industria lemnului ce confera durabilitate si rezistenta la eforturi compresive si la tractiuni); ✓ Faina de pluta (este similara cu faina de lemn si ofera proprietati de flexibilitate linoleumului datorita elasticitatii si compresibilitatii sale); ✓ Carbonatul de calciu are o natura abundenta, asigura stabilitate linoleumului prin proprietatile sale: neinflamabile, insolubile in apa, punct de topire ridicat (1200 ° C) si temperatura ridicata de descompunere (470 ° C); ✓ Pigmentii folositi in linoleum sunt ecologici; ✓ Iuta este compusa in cea mai mare parte din celuloza (aproximativ 64%), aplicarea sa la fabricarea linoleumului mareste rezistenta si compactitatea produsului.


  • Este o pardoseala din linoleum antibacteriana?

Da, o pardoseala din linoleum prezinta proprietati antibacteriene datorate uleiului de in si rasinii de pin, inhiband cresterea si inmultirea microorgnismelor daunatoare. Mai mult, pardoselile din linoleum Tarkett de ultima generatie au propietati virucide, un plus in contextul COVID-19, in fata altor tipuri de pardoseli. O pardoseala din linoleum Tarkett este o solutie perfecta pentru spatiile medicale: spitale, cabinete medicale, spatii de recuperare sau camine de batrani.


  • Este o pardoseala din linoleum ECO?

Linoleumul este fabricat din materiale naturale ceea ce il face un material durabil si este in mare parte reciclabil, deci un material prietenos mediului.


  • Este linoleumul alergen?

Fiind realizat din materiale organice si avand o natura nealergena, intr-un proces cu impact redus asupra mediului, linoleumul de inalta calitate este o alegere inspirata pentru orice tip de spatiu, in special acolo unde exista cerinte pentru o pardoseala cat mai naturala si un aer cat mai curat: scoli, gradinite, spitale, camine de batrani.


  • Se mai produce linoleum asa cum era pe vremuri?

Pardoselile din linoleum au evoluat enorm din punct de vedere al rezistentei si aspectului. Produsele actuale sunt total diferite de ceea ce stim noi ca se folosea ca pardoseala in vechile blocuri comuniste.

  • Ce grosime are o pardoseala din  linoleum?

Grosimea linoleumului este supusa regulilor si reglementarilor si poate varia de la 2 mm la 4,5 mm, in functie de tipul de linoleum.


  • Ce rezistenta la trafic are o pardoseala din linoleum?

  Linoleumul este supus unei clasificari in functie de tipul de utilizare - casnic, comercial sau industrial - si are in vedere intensitatea de utilizare preconizata a spatiului.


  • In ce spatii se foloseste linoleumul?

In functie de destinatiile spatiilor in care se foloseste, linoleumul este impartit in mai multe categorii: uz caznic/rezidential, uz profesional de trafic intens si utilizare industriala.

Avand in vedere aceasta clasificare, linoleumul din categoria uzului casnic este potrivit pentru zonele cu trafic ridicat, cum ar fi camerele de zi, holurile de intrare sau bucatarii.

In categoria spatiilor comerciale, in functie de tipul de linoleum, linoleumul se preteaza pentru zonele cu trafic foarte intens, care include sali de clasa, hoteluri, magazine mari, scoli, gradinite, birouri, sali de primire si zone cu scop multifunctional.

Linoleumul ca material pentru acoperirea a pardoselii este supus unor teste de stres, inclusiv scaune cu rotile, arsuri de tigara, rezistenta la lumina, rezistenta la foc, rezistenta termica, rezistenta electrica si flexibilitate. Odata cu depasirea acestor teste standardizate, linoleumul este certificat ca un material  rezistent la acizi diluati, uleiuri, grasimi si solventi conventionali.

  • Linoleumul are propietati acustice si de izolare fonica?

Intr-un mediu cu o prezenta zilnica puternica a zgomotului, chiar si cu noile solutii de proiectare a izolatiei, uneori devine important sa se realizeze corectia acustica a unui spatiu pentru acoperirea pardoselilor cu materiale fonoizolante. Spatiile de lucru fiind supuse regulilor care impun un nivel maxim acceptabil de zgomot, aceste caracteristici pot fi relevante.

Linoleumul are proprietati acustice, iar materialul in starea sa cea mai simpla poate atenua pana la 4 dB, in timp ce linoleumul acustic (mai gros pentru a promova efectul atenuant al zgomotului) scade cu aproximativ 17 dB.


Linoleumul este utilizat de designerii de interior în cele mai moderne proiecte, fiind unul dintre cele mai apreciate materiale pentru pardoseala, datorita versatilitatii sale, dar si a componentelor naturale si biodegradabile, ultima fiind o componenta importanta, având în vedere responsabilitatea pe care o avem cu totii fata de mediu.


Va invitam sa descoperiti oferta noastra de linoleum apasand aici!


Oferim servicii de decopertare pardoseli acoperite cu linoleum cu utilaje profesionale.

Articole similare

Avantajele pardoselilor din covor PVC tip linoleum
Avantajele pardoselilor din covor PVC tip linoleum
Avantajele pardoselilor din covor PVC tip linoleum Într-o lume a renovării interioare constante, este simplu să ne suflecăm mânecile și să dăm spațiilor noastre de locuit un aspect contemporan....