Bariere de praf - cum mentinem pardoselile curate

Bariere de praf - cum mentinem pardoselile curate

Prima impresie contează.
La intrarea într-o clădire, clienții își evaluează experiența. Mulți factori sunt în joc, dar o podea curată, uscată și sigură creează o primă impresie bună. Există o apreciere din ce în ce mai mare a faptului că, pe lângă faptul că oferă și un semnal vizual pentru intrări, un covor de intrare adecvat este important nu numai pentru sănătatea și bunăstarea angajaților și a clienților, ci și pentru rezultatele financiare ale unei companii. Covorașele de intrare sunt esențiale pentru a minimiza pericolele de alunecare și cădere periculoase și potențial costisitoare. În plus, prin oprirea transferului de murdărie și umezeală mai adânc în clădire, covorașul potrivit poate proteja investiția proprietarului - podelele din interiorul clădirii rămân în stare mai bună, durata de viață a zonelor cu gresie și mochetă din întreaga clădire este prelungită, iar nevoia de întreținere costisitoare pentru îngrijirea podelelor este redusă. Vom detalia funcția covorașelor de intrare și diferitele tipuri de sisteme de covorașe, concentrându-se asupra caracteristicilor și performanțelor covorașelor modulare.

De ce covorașe de intrare?

Potrivit experților din industria curățeniei profesionale și a studiilor realizate de ISSA, Asociația mondială a industriei de curățenie, până la 80 % din toată murdăria, praful, contaminanții și umiditatea care intră într-o clădire sunt urmărite pe pantofii personalului și vizitatorilor clădirii. Particulele uscate în clădire reprezinta un factor principal în ceea ce privește uzura pardoselilor. Nu numai murdăria obișnuită, dar, în statele vestice, nisipul poate reprezenta o problemă de curățare formidabilă și poate deteriora grav pardoselile din marmură și terrazzo de înaltă calitate.

Un sistem de covorașe care poate reduce murdăria care este urmărită în interiorul unei clădiri are un efect în lanț în reducerea costurilor de curățare și întreținere. Pardoselile și covoarele cu suprafețe dure rămân mai mult timp mai curate, fără a fi nevoie să se dea cu mopul, să se măture și să se aspire la fel de des. Mai puțină murdărie intrată înseamnă, de asemenea, prevenirea prafului și a resturilor de pe pardoseli, ceea ce reduce nevoia de frecare și refinisare pentru a repara daunele și a reface pardoselile. De asemenea, se reduc la minimum și cerințele pentru refacerea periodică și completă a covoarelor.

Statisticile compilate de diverse părți interesate subliniază necesitatea unui sistem eficient de covoare.

Întreținere

Costul estimat pentru găsirea și îndepărtarea unei kilogram de mizerie dintr-o clădire este de 600 de dolari (ISSA).
Un metru pătrat de mochetă poate acumula o jumătate de kilogram de murdărie într-o săptămână - de două ori mai mult în condiții meteo nefavorabile.
Între 70 și 80 la sută din praful, murdăria și murdăria dintr-o clădire sunt aduse din exterior pe picioarele oamenilor, deteriorând permanent podelele și covoarele. (Institutul de spălătorii industriale)
Cincisprezece metri de covor eficient și de înaltă performanță pot reține și reține până la 75 la sută din acest murdărie la ușă; 30 de metri pot elimina până la 100 la sută. (ISSA)

Siguranță

Fără un covor de intrare eficient, doar 1.500 de persoane pot îndepărta 42% din finisajul unei podele. (3M)
Peste 30 la sută dintre rănile suferite de lucrători sunt legate de alunecări. (Wausau Ins. Co.)
Fără un covor eficient, expunerea la alunecări și căderi este crescută. Costul mediu al unei vătămări cauzate de alunecare depășește 12.000 de dolari, conform Wausau Insurance Co. Consiliul Național de Siguranță estimează costul mediu al unui accident de alunecare și cădere în Statele Unite la aproximativ 50.000 de dolari per incident (inclusiv timpul de lucru pierdut, despăgubirea lucrătorilor și costurile medicale).
În SUA, în fiecare an, o medie de 7,75 de cereri de despăgubire la 1 milion de clienți de supermarket sunt depuse din cauza incidentelor de alunecare și cădere. (Institutul de marketing alimentar)

Ce fac covorașele de intrare

În cel mai bun caz, covorașele de intrare sunt prima linie de apărare în protejarea podelelor unei clădiri, reducând în același timp costurile de întreținere și posibilitatea de accidente prin alunecare și cădere. Un sistem eficient de covorașe va îndeplini următoarele patru funcții.

Oprirea solului și a apei la ușă

Aproximativ 85 la sută din tot solul care intră într-o clădire este urmărit de ocupanții și vizitatorii clădirii - și aproape tot acest sol este sol uscat, care variază de la particule mari până la un praf fin. Scopul principal al unui covoraș de intrare este de a îndepărta acel sol și orice umezeală de pe încălțăminte. Deși acest lucru pare evident, nu toate covorașele de intrare îndeplinesc de fapt acest obiectiv. Cea mai eficientă opțiune este un covoraș care oferă o combinație de răzuire și ștergere pentru a opri răspândirea solului și a contaminanților. Un covoraș cu o capacitate de răzuire inferioară se va uza rapid și nu va absorbi umezeala.

Depozitarea solului și a apei pentru îndepărtare

Pe lângă oprirea solului, a contaminanților și a umezelii la ușă, un covor de intrare eficient ar trebui să le rețină pentru a le împiedica să se răspândească și să deterioreze suprafețele din jur și să creeze pericole de alunecare și cădere. Prin reducerea la minimum a răspândirii contaminanților, covorașele de intrare pot contribui la reducerea cantității de substanțe chimice de curățare necesare și a contaminanților aerieni și a contaminanților organici volatili (COV) asociați acestora. Acest lucru poate reprezenta o contribuție semnificativă la calitatea aerului din interior care, conform Institutului de mediu Green Guard, poate fi de două până la cinci ori mai poluat decât aerul exterior.

Cele mai multe covorașe cu margini plate nu asigură izolarea necesară. Cele mai eficiente sisteme de covorașe stochează solul și apa acolo unde pot fi îndepărtate cu ușurință și în siguranță, cu un impact minim asupra clădirii.

Minimizarea urmăririi solului și a apei

Un alt aspect esențial este cât de bine împiedică preșul să reatașeze pământul de pantofi. Covorașele care reduc la minimum reatașarea solului și a apei de încălțăminte au o construcție pe două niveluri, cu o suprafață superioară "de mers" care reține umezeala și murdăria, astfel încât acestea să nu fie urmărite mai departe în instalație, și care le permite să coboare sub suprafața de trafic către un rezervor care stochează solul și apa pentru a fi îndepărtate și curățate ulterior. Covorașele ranforsate cu cauciuc de acest tip au avantajul durabilității și al unei durate de viață relativ lungi, reducând la minimum necesitatea înlocuirii frecvente a covorașului. Cu toate acestea, covorașele cu fire de față nearmate, cu nervuri sau cu păr tăiat, nu rezistă la fel de bine la traficul pietonal și au tendința de a se strivi într-o perioadă scurtă de timp, permițând astfel ca mai multă apă și murdărie să se reatașeze la pantofi și să fie urmărite în instalațiile respective.

Asigurați o suprafață sigură

Covorașele de la intrare trebuie să fie întotdeauna antiderapante. Covorașele care conțin apă într-un rezervor sub suprafața de trafic ajută la prevenirea scurgerilor pe suprafața adiacentă a podelei, unde umiditatea poate cauza pericole de alunecare. Covorașele cu suport de cauciuc vs. cele cu suport de vinil pot oferi avantaje antiderapante. Covorașele cu suport de vinil se pot curba, în timp ce covorașele cu suport de cauciuc nu se curbează. Unele opțiuni cu suport de cauciuc au, de asemenea, părți inferioare crăpate pentru proprietăți antiderapante mai bune și permit umezelii să se usuce de sub covoraș.

Tipuri de covorașe de intrare

Covorașele pot fi fabricate din metal, cauciuc, vinil, mochetă și produse reciclate și/sau combinații ale acestor materiale. Tipul de sistem de covorașe specificat depinde în mare măsură de tipul clădirii, de buget, de traficul pietonal preconizat și de considerente climatice. Clădirile comerciale și hotelurile de primă clasă, majoritatea clădirilor guvernamentale și aeroporturile tind să utilizeze cele mai scumpe sisteme de grilă metalică sau o combinație de grilă metalică cu covor periat. Lanțurile de magazine mai luxoase ar folosi probabil fie o grilă din plastic numai, fie o grilă din plastic cu covor periat, la fel ca și clădirile comerciale de clasă medie și școlile mai bune. Cei mai mulți dintre acești utilizatori ar poziționa covorul într-o zonă încastrată, astfel încât să nu existe nicio modificare a suprafeței de mers. Clădirile de apartamente, școlile mai puțin bogate și motelurile mai puțin costisitoare vor folosi probabil un covor fără nișă și, în multe cazuri, vor închiria aceste covoare.

Covoraș modular

Covorașele modulare au avantajul de a fi utilizate în zone încastrate sau direct pe suprafața podelei. Plăcile modulare cu grilă deschisă, cu interblocare, sunt de obicei fabricate din policlorură de vinil (PVC) reciclată, un material utilizat în mod obișnuit în construcții pentru durabilitatea, rentabilitatea și capacitatea de lucru. Plăcile din PVC sunt rezistente la flăcări și sunt rezistente la uleiuri, solvenți, acizi și alte substanțe chimice. La unele covorașe de acest tip, mini amortizoarele din plastic turnate integral oferă o senzație de confort rezistent. Alunecările și căzăturile sunt reduse la minimum deoarece plăcile ridică planul de circulație a picioarelor deasupra suprafeței alunecoase a podelei suport. Acest tip de covoraș ajută, de asemenea, la prevenirea împiedicării, deoarece flexibilitatea inerentă a vinilului, combinată cu filele de interblocare, permite covorașului să se "drapeze" peste podelele inegale și crăpate, realizând o suprafață de mers uniformă, netedă și sigură.

PVC-ul poate fi combinat cu inserții, cum ar fi un covor cu smocuri pe fiecare dală, pentru a îndepărta agresiv murdăria, noroiul, zăpada și alte resturi de pe pantofi, pe măsură ce picioarele se șterg pe covoraș și sunt apoi drenate prin grila deschisă. Sunt disponibile mai multe grade de inserții agresive de covor pentru a se adapta la zonele cu utilizare intensă și la situațiile climatice severe. Designul "grilă de tip napolitană deschisă" poate încorpora picioare de sprijin bine distanțate pentru a asigura o scurgere maximă a fluidelor, pentru a facilita curățarea frecventă în vederea menținerii cerințelor sanitare și pentru a permite circulația aerului pentru a menține podeaua și plăcile uscate. Podelele și gresia uscate sunt esențiale pentru a ajuta la întârzierea acumulării de mirosuri, a răspândirii mucegaiului infecțios, a mucegaiului și a bacteriilor.

În cazul în care inserțiile de covoare sunt adecvate, cele mai eficiente inserții de covoare din polipropilenă sunt vopsite în soluție, cu adaos de inhibitori UV și sunt de culoare rapidă, neabsorbante, inodore, rezistente la zdrobire și fabricate din fibre care nu se scutură, cum ar fi fibrele multi și monofilament. Unii producători oferă găuri mici de drenaj de 0,3 inch pătrați pentru a preveni ca tocurile înalte să se prindă în mochetă.

Covorașele de intrare pot fi amplasate într-una - sau în toate cele trei zone ale unei clădiri.

Covorașe exterioare

Covorașele de intrare în exterior sunt rezistente la intemperii și sunt proiectate pentru a rezista expunerii directe la intemperii și la elementele dure din exterior Covorașele modulare pot fi utilizate în situații exterioare. Covorașele de exterior permit scurgerea apei de pe suprafața de mers și sunt construite de obicei din materiale neabsorbante, cum ar fi cauciucul și fibrele cu uscare rapidă care rezistă la condiții meteorologice extreme. Un covoraș răzleț pentru exterior poate reține și depozita solul, nisipul și topirea gheții în caneluri adânci sub suprafață. Un covoraș de exterior trebuie să fie suficient de gros pentru a rezista unui mediu dur și particulelor de moloz relativ mari. Covorașele de exterior funcționează cel mai bine în situațiile în care există o clădire în consolă sau un baldachin pentru a proteja covorașele împotriva expunerii directe la intemperii.

covorase-de-intrare-protectie-praf-pentru-pardoseli

Covorașe interioare

În interiorul ușilor de intrare, în foaiere sau între ușile duble, covorașele de intrare la vestibul, cu două niveluri, pot reduce la minimum răspândirea murdăriei și a umezelii nedorite în interiorul clădirii. În mod obișnuit, preșul și cadrul aferent sunt așezate într-o zonă încastrată și devin parte a clădirii. Cadrul, care este de obicei din aluminiu, dar poate fi din bronz arhitectural sau alt metal, conferă zonei încastrate o margine dreaptă și, în cazul construcțiilor noi, este de obicei instalat atunci când se toarnă betonul.

Covorul modular poate funcționa bine într-o nișă. Cele mai multe covorașe de intrare în nișă sunt de tip "grilă", adică au un fel de covor sau benzi abrazive care îndepărtează murdăria, noroiul și apa, care apoi cad prin grilă și rămân în zona de nișă până când sunt îndepărtate cu un aspirator umed și uscat. Inserțiile disponibile variază de la nailon, mochetă cu fibre de perie, vârfuri de vinil dur sau granule grosiere încorporate în vinilul dur. Selectarea corectă a materialului de inserție depinde de climă, deoarece un material absorbant este important într-un climat umed, iar o inserție abrazivă este mai eficientă într-un mediu mai uscat, unde nisipul și pământul sunt predominante. Pentru o suprafață antiderapantă suplimentară, se poate folosi un strat agresiv de uretan care conține particule de cauciuc măcinat pentru o suprafață bună de mers.

Plasate într-o fântână sau într-o suprafață încastrată, aceste covorașe devin podeaua finită, cu înălțimea covorașului la același nivel cu buza fântânii pentru a elimina pericolul de împiedicare. Aceste covorașe sunt denumite "loose lay", adică rămân la locul lor fără a fi nevoie de adezivi, rame sau orice alt tip de fixare.

Sistemele de covorașe cu grilă deschisă elimină, rețin și ascund murdăria și umiditatea sub suprafața covorașului și sunt mai eficiente decât covoarele numai cu covor, care nu lasă loc pentru a stoca umezeala și solul. În zonele în care zăpada reprezintă o problemă, covorul de intrare tinde să se sature rapid. Atunci când se calcă pe ele, covoarele saturate se vor "strivi" și vor avea scurgeri de apă pe părțile laterale, ceea ce semnalează faptul că covorul și-a pierdut eficiența în prevenirea răspândirii umezelii și a murdăriei mai departe în clădire. Odată cu utilizarea și saturarea, covoarele de mochetă au tendința de a se încreți și de a deveni periculoase, o situație care nu face decât să se accentueze odată cu vârsta și cu o mai mare saturație.

Într-un tip de covoraș încastrat în podea, șinele din aluminiu și conectorii cu balama se combină cu inserții din covor, vinil sau metal. Șinele servesc drept suport pentru a menține covorașul nivelat în orice moment Acest design asigură o durabilitate și o rezistență maximă la uzură. În marile magazine, grătarele din aluminiu oferă o durată de viață lungă și performanțe grele. Pentru zonele cu trafic extrem de intens sau pentru cele care se confruntă cu situații meteorologice extreme, ramele pot fi realizate cu o adâncime mai mare de 10 cm, deoarece nu există un standard industrial privind adâncimea adâncimii admisibile a adânciturilor. Un dezavantaj al sistemelor metalice este zăngănitul, deși unii producători pretind că au o construcție cu șine din aluminiu care reduce sunetele de zăngănit. Un alt dezavantaj al unui cadru din aluminiu este că acesta se poate îndoi și răsuci odată cu uzura. De asemenea, este relativ rigid și, în cazul în care nișa nu este complet nivelată și obiectele se depun sub covor, aluminiul se va îndoi. În cazul sistemelor metalice, este, de asemenea, dificil să se schimbe inserțiile de covor, care reprezintă elementul principal pentru îndepărtarea murdăriei de pe pantofi. Atunci când covorul se uzează, acesta este adesea lăsat intact mult timp după ce a încetat să mai fie funcțional. Spre deosebire de covorașele cu șine din aluminiu, sistemele de covorașe cu grilă deschisă sunt flexibile, se adaptează la suprafețe inegale și permit forme personalizate.

Amprenta asupra mediului

În cadrul industriei, reciclarea câștigă tot mai mult teren, iar mulți producători folosesc procente tot mai mari de materiale reciclate în produsele lor. Covorașele pot fi fabricate din plastic reciclat post-industrial, cum ar fi ornamentele automobilelor nefolosite de un producător, anvelope și sticle de băut - un scenariu care reduce deșeurile de la groapa de gunoi cu mai mult de sute de tone anual, conservând în același timp resursele naturale și energia care ar fi necesare în mod normal pentru producerea lor. Alte fluxuri de deșeuri care pot fi încorporate în produsele de covoare includ resturile de covoare din industria covoarelor și pietrișul din industria hârtiei de șlefuit pentru a crea suprafețe antiderapante.

Ca o măsură suplimentară de sustenabilitate, unii producători își răscumpără covorașele la sfârșitul ciclului de viață. Clienților li se permite să returneze covorașele folosite pentru un credit. Pentru plasticul din covoraș se acordă un credit pe kilogram, pe baza prețului plasticului reciclat publicat săptămânal într-o publicație din domeniu. Covorașele de vinil uzate sunt trimise înapoi la producător, apoi sunt mărunțite, măcinate, încălzite la o temperatură de 300 de grade Fahrenheit pentru a distruge contaminanții și apoi reformulate în covorașe noi, închizând astfel circuitul de reciclare. Creditele sunt folosite pentru achiziționarea de covorașe noi.

Ce ar trebui să ia în considerare arhitecții în specificarea unui covor de intrare

Covorașul de dimensiunea potrivită

Opiniile variază în ceea ce privește dimensiunea corectă a covorașului. Majoritatea persoanelor care intră într-o clădire nu se opresc să se șteargă la picioare, așa că este important să existe un covoraș suficient de lung pentru a se asigura că pământul și zăpada sunt îndepărtate înainte ca pantofii să atingă podeaua clădirii. Potrivit Institutului pentru covoare și mochete, covorașele care se întind pe o lungime de 6 până la 15 picioare în interiorul intrării vor reține optzeci la sută din murdăria și umiditatea din primii cinci sau șase pași. Unii producători recomandă șase până la opt picioare de covoraș într-un vestibul comercial și acoperirea întregului vestibul în cazul unui magazin. Alții recomandă 18 până la 20 de picioare de pardoseală la intrare pentru a asigura îndepărtarea solului și a umidității, suficient pentru ca un adult mediu să facă șase până la opt pași de trei picioare lungime.

Pentru a specifica în mod corespunzător covorul de dimensiuni potrivite, arhitecții ar trebui să ia în considerare următoarele aspecte:

Volumul de trafic pietonal așteptat.
Dacă intrarea are o acoperire exterioară.
Probabilitatea de trafic din partea cărucioarelor sau a cărucioarelor.
Caracteristicile climatice

Rezistența la alunecare

Institutul Național pentru Siguranța Podelelor (NFSI) certifică covorașele ca fiind antiderapante pe baza unei serii de teste. Coeficientul de frecare este cel mai comun mod de a determina siguranța așteptată a suprafeței. Există două tipuri de frecare și coeficienți de frecare; static și dinamic. Coeficientul static de frecare măsoară cantitatea de energie necesară pentru a deplasa un obiect staționar pe o suprafață. Coeficientul dinamic de frecare măsoară energia necesară pentru a menține un obiect în mișcare. Acestea necesită două niveluri diferite de energie. Printre producătorii de produse pentru pardoseli, este mai frecventă măsurarea coeficientului static de frecare. Societatea Americană pentru Testare și Materiale (American Society for Testing and Materials - ASTM) a stabilit mai multe metode de testare a coeficienților de frecare pentru pardoseli și acoperiri de pardoseală, existând numeroase dezbateri cu privire la metoda adecvată. Majoritatea studiilor arată că oamenii pot merge confortabil și în siguranță pe suprafețe cu un coeficient de frecare mai mare de 0,4. Administrația pentru Sănătate și Securitate în Muncă (OSHA) recomandă o suprafață de pardoseală cu un coeficient de frecare mai mare de 0,5. Legea privind americanii cu dizabilități recomandă coeficienți de frecare mai mari pentru anumite aplicații. Căile de acces ar trebui să aibă un coeficient de frecare de 0,6, iar rampele ar trebui să aibă un coeficient de 0,80. Standardul Underwriters Laboratories (UL) necesită, de asemenea, un coeficient de frecare de 0,5 (UL 410).

Unul dintre principalii factori declanșatori ai potențialelor pericole de împiedicare se învârte în jurul "tranzițiilor", sau a modificărilor suprafeței de mers pe jos din cauza covorașelor. Problema tranzițiilor este un motiv principal pentru care covorașele sunt dezirabile în multe circumstanțe. Covorașele au tendința de a se încreți și reprezintă o situație periculoasă care se intensifică cu cât covorul este mai umed și mai vechi. În schimb, plăcile modulare sunt turnate și rămân plate. Cel mai important, însă, este un program de întreținere eficient care ar trebui să fie pus în aplicare după ce clădirea este finalizată și ocupată.

Detalii de design

În general, covorul modular este disponibil în profile de ¼ până la ½ inch. La selectarea unui profil, este important să se respecte adâncimea zonei de încastrare în care se va potrivi covora covorul. Grosimea nu este corelată cu mai multă eficacitate - eficacitatea covorașului modular cu grilă deschisă se află în suprafața superioară care asigură funcția de curățare. Cu plăci care se întrepătrund cu ajutorul unor file masculine și feminine, arhitecții pot specifica un covor de intrare de orice formă, lățime sau lungime.... Natura modulară a covorașelor din plăci facilitează poziționarea în fața ușilor de orice dimensiune sau număr.

În cazul covoarelor modulare, culorile pentru plăci și inserții de covor pot fi liber amestecate pentru a crea modele și combinații de culori cu orice design. De asemenea, culorile covorului pot fi amestecate pe orice unitate individuală de plăci. Covorașele din PVC sunt unități colorate integral. Colorantul din plastic este foarte stabil în interior și, în timp ce colorantul este garantat de obicei pentru 5 ani, covorașele durează adesea de două ori mai mult, cu foarte puține variații în calitatea culorii.

Considerente privind instalarea

În cazul produselor pentru covoare, instalarea și întreținerea reușită sunt esențiale pentru o bună performanță. Pentru a asigura o aplicare reușită, arhitecții ar trebui cel puțin să cunoască procedurile de instalare.

Designul modular permite proiectanților să creeze un covor de intrare de aproape orice lungime, lățime sau formă. De obicei, covorașele modulare sunt asamblate la fața locului. Covorașele mari pot fi realizate prin asamblarea în atelier a unor sub-secțiuni de până la 5' x 5' pentru instalarea finală pe teren. Norma este "așezarea liberă". Covorașele aplicate la suprafață includ o rampă cu margine conică în jurul perimetrului pentru a face o tranziție lină de la suprafețele adiacente la suprafața de mers. Covorașele interblocate din PVC pot fi, de asemenea, încastrate la intrări și în alte zone care necesită ca covorul să fie la același nivel cu suprafața adiacentă. Acestea se conectează folosind conexiuni cu file turnate integral pe toate cele patru laturi ale fiecărei plăci. Pe două laturi adiacente ale fiecărei plăci există filete masculine care se potrivesc cu fantele femele corespunzătoare pe laturile adiacente ale fiecărei plăci. În mod obișnuit, rezistența conexiunilor cu filete este adecvată pentru aplicații pietonale standard sau dificile sau pentru traficul standard cu cărucioare pe roți.

Atunci când sunt necesare conexiuni de înaltă rezistență între plăci, cum ar fi în zonele cu abuzuri mari, unde va fi prezent traficul de cărucioare pe roți sau la asamblarea covoarelor mari, specificați capse din oțel inoxidabil, proiectate prin fiecare filă, paralel cu suprafața de mers pe jos. Aceste capse se despică pe măsură ce pătrund în file pentru a se bloca în siguranță și nu vor ieși prin suprafață.

Dacă se dorește, fiecare filă poate fi lipită folosind anumite tipuri de ciment PVC sau adeziv pentru covorașe. Dacă lipirea trebuie făcută la fața locului, arhitecții ar trebui să specifice "conexiuni cu file de ciment la locul de muncă". Conexiunile cu filete cimentate sunt în esență permanente.

Pentru o mai mare flexibilitate, plăcile din PVC pot fi tăiate cu ușurință pe teren pentru a elibera coloane, contoare sau echipamente. Un cuțit utilitar cu o lamă ascuțită sau o lamă de "finisare" pe un ferăstrău electric standard de tip sabie, de tip jig, de tip bandă sau de tip masă va realiza tăieturi netede și precise.

De asemenea, este important de reținut că, atunci când plăcile din PVC sunt instalate într-o zonă încastrată, trebuie să se lase 1/8" în jurul perimetrului pentru o eventuală expansiune sau contracție datorată condițiilor meteorologice.

Probleme de întreținere

Pentru a permite covorașelor să continue să funcționeze bine, este esențială o întreținere completă. Covorașele trebuie curățate în mod regulat pentru o performanță optimă. Un covoraș necurățat va contribui de fapt la antrenarea de murdărie suplimentară în clădire Partea inferioară a covorașelor trebuie curățată și uscată în mod regulat, de asemenea, pentru a minimiza potențialul de mucegai. În general, un regim de întreținere va cuprinde curățarea zilnică cu aspiratorul și îndepărtarea murdăriei; o curățare săptămânală cu apă și detergent; și curățări periodice prin extracție.

Covorașele de intrare cu gresie din PVC se curăță, de obicei, cu ajutorul unei mături, a unui aspirator, a unui mop umed sau a unui furtun obișnuit și a apei simple. Pentru o curățare foarte temeinică, ar trebui să se utilizeze un degresant comercial special și o perie de frecare. Se recomandă o mașină de spălat cu dispozitiv de spălare cu motor care extrage și aspiră apa de spălare de pe gresie și o trimite înapoi în rezervorul de deșeuri. Presiunea recomandată este de 800 PSI, iar temperatura apei trebuie să fie între 120 și 150 de grade.

În ceea ce privește întreținerea, plăcile modulare sunt ușor de înlocuit. De exemplu, dacă dalele din centrul "aleii de putere" încep să arate uzură, acestea pot fi rotite cu alte dale de pe marginea covorului care nu au primit atât de mult trafic pietonal și prelungesc durata de viață a covorului. Plăcile deteriorate pot fi înlocuite pe rând, o unitate sau o secțiune, prin ridicarea unității deteriorate și prin fixarea unei unități noi în covor sau în rampă. Nu este necesar să înlocuiți întreaga suprafață dacă doar o porțiune este deteriorată. În cazul instalațiilor capsate sau cimentate, trebuie contactat producătorul pentru proceduri specifice de înlocuire și reparare.

Dacă este efectuată în mod corespunzător, întreținerea covorului va contribui la estetica clădirii, precum și la prevenirea răspândirii murdăriei în interior și a potențialului de accidente.

Un factor cheie în protecția activelor

Covorașul de intrare este o parte vitală a programelor de gestionare a solului și de protecție a activelor unei clădiri. Covorașele cu construcție pe două niveluri au avantajul dublu de a răzui și de a stoca solul și umiditatea, astfel încât să nu se reatașeze la încălțăminte și să nu se depisteze în interiorul clădirii, deteriorând suprafețele podelelor și creând pericole de împiedicare și cădere. Sistemele modulare de covorașe de intrare de astăzi permit un nou nivel de flexibilitate în proiectare și performanță superioară. Arhitecții preocupați de sustenabilitate pot selecta produse care încorporează niveluri tot mai ridicate de materiale reciclate.

Descoperiti gama noastra completa de bariere de praf, covorase de intrare impotriva prafului, protectii pentru pardoseli, etc

Articole similare

Glosar
Glosar
Glosar de termeni specifici folositi in domeniul pardoselilor Adeziv acrilic Adeziv pe baza de apa, folosit pentru lipirea pardoselilor PVC si a tapetului PVC. Aplicarea se poate face...